Zapri
2000 Maribor Betnavska cesta 116
040 884 243 info@permakulturni-institut.si

DEMO CENTER

Ponudba prehranskih produktov ekosistemske pridelave (nad-ekološka pridelava)

Naš demonstracijsko – raziskovalni center ponuja zelenjavo, pridelano brez oranja, škropljenja s fitofarmacevtskimi sredstvi, pretiranega zalivanja in gnojenja z umetnimi gnojili. Vsa zelenjava je sveže nabrana in še isti dan pripravljena za prevzem našim zvestim podpornikom, ki jim tudi ekološko certificirana živila ne ponujajo ustrezne kakovosti. Tako si lahko prek spletne strani www.zabojcekzdravja.si vsak naroči svoj zabojček sveže zelenjave in si popestri jedilnik s kakovostjo, ki je drugje ni mogoče dobiti.

Če želimo nahraniti svetovno prebivalstvo s trajnostno agronomijo, ki uporablja ekosistemski način pridelave, bo treba prilagoditi določen del kmetijske mehanizacije oziroma njene infrastrukture. Raziskovalna dejavnost Inštituta skrbi za testiranje in uvedbo novih strojev ter za neprestano izboljševanje njihove učinkovitosti za bolj kakovostno in manj naporno kmetijstvo. Tako se povezujemo s proizvajalci kmetijske mehanizacije in skupaj načrtujemo ter izdelujemo in optimiziramo kmetijske stroje za potrebe trajnostnih načinov pridelave.

Število demonstracijskih centrov bo pomembno vplivalo na razvoj ekosistemske pridelave v Sloveniji in tujini. Več kot jih bomo uspeli postaviti, lažje se bodo interesenti odločali za prehod na ekosistemsko pridelavo. Centri nudijo svetovanje in strokovno podporo ter pomoč pri načrtovanju sistemov v nastajanju. Vsi ekosistemski pridelovalci so prek teh centrov povezani, kar ustvarja mrežo ljudi, ki med seboj delijo izkušnje, trgujejo s storitvami in izmenjujejo produkte, prav tako pa lahko svoje izkušnje predstavijo na predavanjih ali spletnih portalih Permakulturnega inštituta Maribor.