Zapri
2000 Maribor Betnavska cesta 116
040 884 243 info@permakulturni-institut.si

Rastlinjaki

Rastlinjaki
Letošnje nizke temperature dokazujejo, da mrzle zime niso zgolj del pripovedk starejših generacij, temveč nas lahko doletijo, tudi ko jih najmanj pričakujemo.
Rastlinjak je ključnega pomena pri vzgoji zelenjave. Preprosti rastlinjaki lahko podaljšujejo sezono določenim sortam, začenjajo sezono pobiranja že zgodaj spomladi ali poskrbijo za varno zatočišče zimskim sortam zelenjave, v katerih lahko uživamo čez zimo.
Želeli smo kakovosten rastlinjak po nizki ceni, predvsem pa preprosto obliko, ki je primerna tako za majhne kot tudi za velike obdelovalne površine.
Mesto za postavitev rastlinjaka je treba izbrati premišljeno, saj lahko v nasprotnem primeru tudi kakovosten rastlinjak v zimskih mesecih, ko je svetlobe malo, zataji. Zato smo naš rastlinjak postavili na južno stran hiše in se znebili visoke žive meje.
Na planirano površje obdelovalne površine smo vkopali temelje v obliki opečne kocke. Te so na mestih, kjer se rebro rastlinjaka dotika tal.
Rebra rastlinjaka se postavijo 1 meter narazen. Izdelana so iz smrekovih desk in med seboj povezana tako z žeblji kot z lesnimi vijaki. Širina enega rebra je 4,50 metra, višina pa 2,70 metra. Med seboj so rebra povezana s talnimi, bočnimi in stropnimi deskami. Tako bočne kot strešne deske so postavljene diagonalno in pritrjene na rebra zgolj z žeblji. Tako postavljene povezave prenesejo torzijsko zvijanje konstrukcije in preprečijo uničenje rastlinjaka v primeru močnih bočnih vetrov.
Vhod v rastlinjak je iz ojačene konstrukcije, saj so leseni nosilci dvakrat širši kot deske, iz katerih so sestavljena rebra. Dvokrilna vrata omogočajo lažje nadzorovanje zračenja, odpiranje samo enega krila pozimi, kar zmanjša vpliv hladnega zraka iz okolice na hlajenje rastlinjaka, ter odstranitev obeh kril in s tem večji pretok zraka v vročih poletnih mesecih.
Rastlinjaki so prekriti z dvojno folijo, ki je na bokih vpeta v kovinske profile U. Boki so po višini nastavljivi in tako omogočajo dodatno zračenje, ki je v vročih poletnih mesecih še kako zaželeno.
Ventilator, ki vpihuje zrak med obe foliji, ima dve funkciji:
  • Zrak je dober izolator toplote, zato se napihnjena folija obnaša kot izolacija toplote in tako preprečuje veliko izgubo energije pozimi.

  • Vse leto napeta folija skrbi za trdno konstrukcijo, saj enojne folije ni mogoče tako močno napeti, da ne bi s časom začela opletati. Tako podaljšamo obstojnost celotnega rastlinjaka.

Boki morajo dobro tesniti, zato se enojna folija na zaključkih rastlinjaka vkoplje v zemljo oziroma prekriva zaključne stranice rastlinjaka. Zgolj tako se pri napihovanju bokov zatesni celoten rastlinjak.
Prepihovanje zraka iz ene stranice v drugo in prek slemena omogočajo prepihovalne cevi. Takšna postavitev omogoča namestitev zgolj enega ventilatorja za vpihovanje zraka za ves rastlinjak. Ker se ventilatorji izklapljajo v odvisnosti od pritiska, je napihovanje s stališča porabe električne energije izredno učinkovito.
Dodatna talna izolacija in talno ogrevanje omogočata v tako izdelanem rastlinjaku vzgojo zelenjave, ki za zimske mesece ni značilna. Vendar o podrobnostih zimske pridelave kdaj drugič.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *