Ekosistemska pridelava zelenjave - Kako povečat donose iz leta v leto brez oranja ali prekopavanja!

Se vam zdi naslov neresničen? Kaj mislite o tem, da brez oranja ali prekopavanja rahljate zemljo v globino, pridelate več pridelkov in pridelki so kvalitetnejši.

Predstavitev

Enostavni argument vsega skupaj je narava! V naravi nihče ne orje ali prekopava. Zemlja pa je bolj rahla kot na kateremkoli vrtu ali njivi. Narava ne uporablja fitofarmacevtskih sredstev, umetnih gnojil in kolobarja. Vendar je dosti bolj produktivna kot proizvodni sistemi, ki si jih je izmislil človek. Če želimo kvalitetnih zelišč za čaje jih gremo nabirat v naravo. Imajo večjo vsebnost aktivnih snovi kot vzgojeni. V naravnem ekosistemu rastline niso bolne. Zbolijo samo takrat, ko človek poseže v naravni sistem s svojimi netrajnostnimi praksami.

Na celodnevnem izobraževanju se boste naučili pridelovati zelenjavo na ekosistemski način. To pomeni pridelavo, ki ima osnove v naravnih ekosistemih. Z njo pa ustvarimo svoj mali ekosistem. Je trajnosten način pridelave hrane, ki sodeluje z naravo. Uporabimo vse metode, ki jih narava uporablja za rahljanje zemlje, za zaščito pred škodljivci ali pleveli in za višanje vsebnosti hranil v rastlinah. Spoznali boste metode dela, orodje, ki ga uporabljamo in teorijo ekosistemske pridelave zelenjave.

Vsebina predavanja:

-kaj je permakultura in njen vidik delovanja,
-vse o ekosistemski pridelavi zelenjave (biološke osnove, nebiološke osnove in tehnologija)
-praktični nasveti pri vključevanju rastlin in živali na domačem vrtu ali druge pridelovalne površine,
-spoznavanje orodja in drugih materialov, ki jih potrebujemo pri permanentnih gredah,
-praktična delavnica izdelave permanentne grede in uporabe orodja.

Kaj vse dobite na predavanju:

-profesionalno znanje ekosistemske pridelave zelenjave
-skripto ekosistemske pridelave zelenjave v vrednosti 20€
-plastificiran list dobrih sosedov v vrednosti 10€
-plastificiran list setvenih in sadilnih razdalij za večje donose v vrednosti 10€
-možnost nakupa orodja in semen po 5% znižani ceni
-Ekskluzivno članstvo v FB skupini ekosistemskih pridelovalcev zelenjave, kjer bomo objavljali najnovejša dognanja iz našega raziskovalnega dela in medsebojno deljenje izkušen med samimi pridelovalci

Komu je delavnica namenjena?

Vsem, ki želijo povečati donos in kvaliteto zelenjave; vsem, ki se želijo s pridelavo zelenjave na ekosistemski način poklicno ukvarjati; vsem, ki se želijo naučiti kako se izdela permanentna greda. Kmetom, ki nočejo orat in vrtičkarjem, ki nočejo prekopavat (štihat). Predvsem pa tistim, ki želijo izboljšat življenjske pogoje za naslednje generacije.

Termin in lokacija

Izobraževanje je primerno za kmete, vrtičkarje in ostale pridelovalce zelenjave,
ki bo v soboto 13.4.2019 od 9.-15. ure
na učno-demonstracijskem centru Permakulturnega inštituta Maribor, Dalmatinova ulica 13, Maribor

Z vami bo Matej Kline permakulturni učitelj in načrtovalec.

Način plačila

Cena IZOBRAŽEVANJA je 59 eur za vse, ki se boste prijavili in plačali kotizacijo do 11.4.2019 (ob prijavi dobite podatke za nakazilo). Izobraževanje zavzema 4 ure predavanj in 2 uri praktičnega dela na učno demonstracijskem centru Permakulturnega inštituta Maribor. Cena na dan izvedbe je 70 eur.

Prijava

Za prijavo izpolnite spodnji obrazec