Ozaveščanje o problemih in rešitvah

Primarna naloga Permakulturnega inštituta Maribor je ozavestiti širšo javnost kakšne probleme si povzročamo s svojim nesmotrnim ravnanjem in trenutno uveljavljenimi normami in kakšne rešitve obstajajo, da si problemov ne bi povzročali.

Trenutno si še vedno uničujemo svoje lastno naravno okolje. To naravno okolje skrbi za zadostitev popolnoma vseh človeških potreb. Od hrane do zagotovitve materialov s katerimi gradimo svoje domove in ustvarjamo industrijske presežke naše družbe, kakor tudi energije, ki jo potrebujemo za delovanje. Vse kar danes obstaja in si človek jemlje zasluge, da je ustvaril izhaja iz narave. Na primer plastika za katero mislimo, da ni naraven material nastaja s predelavo nafte ali kakšnih drugih organskih spojin. Nafta je naravna snov, ki je nastajala milijone let z naravnimi procesi in iz naravnih snovi. Problem ni v plastiki ali nafti, problem je v nas kako plastiko ali nafto uporabljamo in v kolikšnih količinah. Prav tako se ne zavedamo, da so vse snovi na Zemlji prisotne v omejenih količinah. To je razlog zakaj v naravi snovi krožijo. Narava ne pozna odpadkov. Odpadek je človekov izum. Odpadek je produkt za katerega ne najdemo uporabe ali ga ne želimo uporabiti (ne glede na razlog za kaj ga ne želimo uporabit). Vsak produkt, ki nima uporabe in postane odpadek pa obremenjuje okolje oziroma ga uničuje. Torej ni problem, da imamo plastiko in jo uporabljamo, problem je v tem, da je ne recikliramo. Vsi odpadki, ki jih ustvarimo so produkti s katerimi ne gospodarimo krožno. Prav krožno gospodarjenje je narava izpopolnila do perfekcije. Znova si lahko vzamemo zgled v naravi in poiščemo načine kako krožno gospodarit z našimi produkti.

Če želimo , da bodo naši otroci, vnuki, pravnuki in vse naslednje generacije imeli pogoje za življenje na tako lepem planetu, moramo spremeniti naše razmišljanje in delovanje. Trenutno prepričanje, da je vsega na voljo v neomejenih količinah in da smo več od narave je razlog uničevalnega delovanja ljudi in družbe.